De omzet in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is vorig jaar opnieuw versneld. Gemiddeld steeg de omzet met 8 procent, tegen ruim 7 procent een jaar eerder.

De winstgroei nam juist af, van ruim 20 procent naar 15,5 procent.

Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van accountantsvereniging SRA, dat voor het vierde jaar op rij de jaarrekeningen van bijna 7.000 kleinere bedrijven bekeek.

De daling van de winstgroei wordt met name veroorzaakt door de sterkere stijging van de personeelskosten. Dat gebeurde vooral in de industrie en de medische zorg, omdat in deze branches volgens de onderzoekers in relatief duur personeel is geïnvesteerd.

De horeca heeft zich juist meer gericht op goedkoop personeel en heeft de loonkosten dan ook relatief beperkt gehouden. Per saldo liet de bouw een relatief sterke groei van de totale personeelskosten zien ten opzichte van andere branches.

Van de totale opbrengsten in het mkb ging 27 procent op aan personeel.

De stijgende personeelskosten komen met name door gestegen lonen en een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Het kabinet wil het makkelijker maken voor werkgevers om een vast contract aan te bieden, maar volgens SRA zitten mkb'ers daar niet op te wachten.

"Daar kleven op lange termijn grote risico’s aan. Een flexibele arbeidspool is van belang om tijdelijke drukte op te vangen", zegt Fou-Khan Tsang, bestuurslid bij SRA, tegen het Financieele Dagblad.

Loondoorbetaling bij ziekte, het uitkeren van een transitievergoeding bij kortere contracten en de afschaffing van de sectorpremies voor de werkloosheidswet zijn andere heikele punten waar mkb-bedrijven zich zorgen over maken.

Jan Zweekhorst van de SRA vindt dat het kabinet mkb'ers juist moet ontlasten, zegt hij tegen BNR. "Het is toch de motor van onze economie. De grote meute in Nederland werkt in het mkb, maar als je die niet pakt gaat het natuurlijk fout."